• -

Προετοιμασία της πισίνας μας (συνέχεια)

Category : Πισίνες

 

Σε συνέχεια των όσων έχουμε πει, για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν πριν τη λειτουργίας της πισίνας με την έναρξη της θερινής σεζόν, μετά την κολυμβητική δεξαμενή θα ασχοληθούμε με το μηχανοστάσιο.

2. Το μηχανοστάσιο

Το νευραλγικό σημείο και ο εγκέφαλος λειτουργίας της πισίνας κρύβεται στο μηχανοστάσιο, περιλαμβάνοντας τον εξοπλισμό για την κυκλοφορία και την επεξεργασία του νερού.
Οι σωστές δουλειές γίνονται σε σωστούς χώρους. Πρώτα λοιπόν θα καθαρίσουμε το περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε.

3. Η αντλία

Ξεκινώντας από την  αντλία, όπου ελέγχουμε αν το προφίλτρο της αντλίας, βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το καπάκι του και η φλάντζα πρέπει να στεγανοποιούν σωστά και αν η αντεπίστροφη βαλβίδα λειτουργεί η κίνησή της αντεπιστροφής, σωστά. Η βαλβίδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι αυτό πρέπει να αντικαθίσταται σε περίπτωση που είναι ελαττωματική. Αν το προφίλτρο είναι μεταλλικό δεν θα πρέπει να έχει υποστεί διάβρωση και γενικότερα να μην είναι σπασμένο. Ο επόμενος έλεγχος γίνεται στην περιστροφή του κινητήρα.
Οι συνδέσεις που βρίσκονται μέσα στον ηλεκτρικό πίνακα θα πρέπει να υποστούν σχολαστικό έλεγχο και σφίγγουμε όλες τις επαφές.

4. Το φίλτρο

Το βασικό σώμα της κολυμβητικής δεξαμενής είναι το νερό, το οποίο είναι και ο καθρέφτης αυτού που ονομάζουμε πισίνα.
Ελέγχουμε την άμμο στο  φίλτρο, στην περίπτωση του αμμόφιλτρου, και αν έχουμε άλατα τα καθαρίζουμε. Αν η άμμος έχει γίνει συμπαγής θα πρέπει να καθαριστεί με τα κατάλληλα χημικά. Σε περίπτωση που έχουμε φίλτρο φυσιγγίου,ελέγχουμε την κατάσταση των φυσιγγίων και καθαρίζουμε με νερό σε υψηλή πίεση.
Τέλος ελέγχουμε τις συνδέσεις στο φίλτρο και δοκιμάζουμε την πολυβάνα για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί ομαλά.

5. Η δεξαμενή υπερχείλισης

Σε πισίνες με δεξαμενή υπερχείλισης, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η δεξαμενή και να καθαριστεί, αν αυτό είναι απαραίτητο. Καθαρίζουμε επίσης το σημείο αναρρόφησης νερού από τη δεξαμενή ή προς την αντλία.

6. Ο καθαρισμός των σωληνώσεων.

Συνιστάται ο καθαρισμός των σωληνώσεων από άλατα και επικαθίσεις άλγεων. Προσθέτουμε στο νερό ισχυρό απολυμαντικό και αφαιρετικό αλάτων και θέτουμε το σύστημα ανακυκλοφορίας σε λειτουργία, αφού έχουμε γεμίσει την πισίνα με το ελάχιστο δυνατό όγκο νερού για να ανακυκλοφορήσουμε το νερό. Δουλεύουμε έτσι για 30΄ και στη συνέχει αποχετεύουμε το νερό.

7. Η προετοιμασία του νερού.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις πισίνες, η ρύθμιση του νερού γίνεται κατά την έναρξη της περιόδου. Η ποσότητα του νερού που θα γεμίσουμε αρχικά την πισίνα είναι τόση όση θα μας επιτρέψει η ανακυκλοφορία να γίνεται σωστά. Κατά το γέμισμα προσθέτουμε χλώριο shock, για να διατηρηθεί το νερό σε καλή κατάσταση. Όταν η πισίνα γεμίσει προχωρούμε σε δοσολογία shock απολυμαντικού, ώστε να εξαλείψουμε τα μικρόβια και τους μολυσματικούς παράγοντες. Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε και αλγοκτόνο για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη άλγεων.
Σημαντικά στοιχεία, πέραν της απολυμάνσεως, είναι να διορθώσουμε το ph του νερού, προσθέτοντας ανάλογους ρυθμιστές ph. Εξίσου σημαντικό είναι και η διαύγεια και η καθαρότητα του νερού, το οποίο το πετυχαίνουμε προσθέτοντας την κατάλληλη ποσότητα κροκιδωτικού.

8. Συσκευές για την επεξεργασία του νερού.

Για την επεξεργασία του νερού της πισίνας, υπάρχει το σύστημα της ηλεκρόλυσης άλατος και το σύστημα αυτοματισμού Cl και Ph.

Η πισίνα σας είναι πλέον έτοιμη, να φιλοξενήσει, εσάς και την παρέα σας, στα κρυστάλλινα νερά της χαρίζοντάς σας αξέχαστες στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης!

www.hydrolysis.gr