• -

Πόσα … μαρούλια βάζει ο σάκος?

Σκεφτήκατε ποτέ να γίνετε μικροί οργανικοί καλλιεργητές, ξεκινώντας την καλλιέργεια μαρουλιών από την ταράτσα ή το μπαλκόνι σας? Δε θα νιώσετε υπερηφάνεια όταν στο μεσημεριανό σας τραπέζι πρωταγωνιστεί μια σαλάτα από τα δικά σας μαρούλια?
Αγαπημένο, για πολλούς, πράσινο φυλλώδες λαχανικό και είναι εύκολο στην καλλιέργεια του ακόμα και σε μικρούς χώρους. Η φροντίδα του δεν είναι ιδιαίτερη, έχει γρήγορη παραγωγή και απόδοση και είναι ένα καλό ξεκίνημα για αρχάριους καλλιεργητές-κηπουρούς. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αρκετές ποικιλίες μαρουλιών, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Ξεκινώντας από το γνωστό και δημοφιλές σε όλους μαρούλι της ποικιλίας ρομάνα, το γαλλικό μαρούλι ή αλλιώς γαλλική σαλάτα, η πράσινη και κόκκινη λόλα και το διαφορετικό iceberg που μοιάζει λίγο με λαχανάκι.
Μια διαφορετική πρόταση του εναλλακτικού κήπου , είναι να χρησιμοποιήσουμε μεγάλους σάκους, απο συσκευασίες big bag ή σάκους για υλικά οικοδομών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αν είναι πολύ ψηλός, μπορούμε να διπλώσουμε τις εξωτερικές πλευρές του, έτσι ώστε να μοιάχουν με τοιχία, όχι μεγαλύτερο ύψος από 40 εκ. Διαλέγουμε, ένα σκιερό και απόμερο από βροχές και ανέμους, μέρος. Εξασφαλίζουμε μία μόνωση,βάζοντας ένα νάυλον, για να διατηρηθεί η υγρασία του και η αποστράγγιση του νερού. Αν θέλουμε μπορουμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο φυτόχωμα, γόνιμο και πλούσιο σε οργανική ουσία, που να διαθέτει παράλληλα υγρασία και καλή αποστράγγιση, χρησιμοποιώντας 60% τύρφη, 20 % σβησμένη κοπριά, 10% κομπόστ και 10% περλίτη. Προμηθευόμαστε τα έτοιμα σπορόφυτα μαρουλιού, από τα ειδικά καταστήματα.
Τα μαρούλια στις γλάστρες έχουν σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζονται συχνά και ελαφριά ποτίσματα, ώστε να διατηρείται το υπόστρωμα στις γλάστες σχετικά υγρό. Η έλλειψη υγρασίας δημιουργεί σκληρά και πικρά φύλλα ενώ έχουμε πρόοωρη ανθοφορία. Στην αντίθετη περίπτωση, έχουμε τη δημιουργία σαπίσματος και κιτρινωπών κοιλίδων επάνω σε αυτά. Σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας η ανάγκη για νερό είναι απαραίτητη και εντονότερη. Καλό θα είναι να προγραμματίσουμε το πότισμα του σπορείου μας, χρησιμοποιώντας, τον ανάλογα με τις ανάγκες μας, προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος, προγραμματίζοντας τις επιθυμητές μέρες, χρονική διάρκεια και ποσότητα ποτίσματος, για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.
Η συγκομιδή των μαρουλιών στη γλάστρα, τοποθετείτε 1,5-2,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση, ανάλογα και με τις απικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Tips : Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για μια ολοκληρωμένη σαλάτα, είναι αν ανάμεσα στα μαρούλια φυτέψουμε φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο,πράσο, σχοινόπρασο ή και ραπανάκι.

Amico +2 55,00 €

Amico + 37,90 €

Buddy 45,00 €

Buddy II 55,00 €